EOS Ekosisteminin Gözden Geçirilmesi ve Yeniden Markalanması

Geçmişte neler oldu, şuan Eos Ağ Vakfı sayesinde neler oluyor?


Bywire - Claim your free account nowBywire - Claim your free account now

$4 Billion DAO

Boğa koşusu sırasında DeFi'nin hızlı büyümesi, arkasındaki temel kamu zincirinin gelişimini ve mücadelesini gölgede bırakıyor gibi görünüyor.

Kamu zincirlerinin hızla genişlediği ve kıyasıya rekabet ettiği 2018'in bir zamanlar kralı olan EOS'u hatırlayan var mı? Kesinlikle. Ancak işler değişti. Mevcut boğa piyasasının azalmasıyla birlikte, insanlar yeni projeler ararken kripto endüstrisinin patlama-çöküş döngüleri hakkında konuşmaya başlıyor, ancak hepsi EOS'u kaçırıyor.

İlginç bir zaman dönüm noktasından EOS hakkında bilgi edinebiliriz. Aşağıda, Daniel Larimer'in (ByteMaster)  2018'de Github'daki EOS kod katkısı bulunmaktadır:

Dan Larimer, EOS ana ağının son lansman tarihi olan 15 Haziran 2018 civarında kod katkısını aniden ve kalıcı olarak durdurmuş gibi görünüyordu. Sebep, belki de o yılın sloganı olabilir - ana ağdaki token lansmanı, fiyat düşüşünü tetikler.

EOS'un Geçmiş Zaferi

2017'de En Başarılı Kaynak Yaratma

Dpos teknolojisinin yanı sıra, EOS'un yıllık 4 milyar dolarlık kitle fonlaması, aynı zamanda vanilya döneminin yenilikçi bir başarısıdır. Kelimenin tam anlamıyla, EOS 2017'de en çılgın boğa piyasasını ateşledi ve o yılın en büyük ve en başarılı projesi oldu.

DeFi'yi Başlatan İlk Halka Açık Zincir

Teknik avantajlar, EOS'u DeFi ekosistemini başlatan ilk proje haline getiriyor. Tüm kripto alanı Ağustos 2019'da kısa vadeli bir toparlanma durumuna girdiğinde, EOS'un toplam piyasa değeri yaklaşık 4.014 milyar dolardı ve dünyada 8. sıradaydı. DApp sayısı 500'e ulaştı. 13. CCID'nin Küresel Kamu Blok Zinciri Teknolojisi Değerlendirme Endeksi'ne göre, kapsamlı teknik olarak değerlendirilen 37 halka açık zincir arasında EOS , toplam 153.1 endeksi ile en üst sırada yer aldı, onu Ethereum ve TRON (2. ve 3. sırada) izledi . toplam endeks sırasıyla 148.6 ve 138.2.

EOS DAPP'ın hızlı büyümesi, o dönemde artan popülaritesinin ana nedeniydi. 2018 sonunda toplam EOS ana ağ hesabı sayısı 652.000 EOS'a yükseldi, Ethereum'un iki yıllık büyüme oranını yakalamak sadece altı ay sürdü ve 2 ayda işlem hacmi ve toplam işlemler açısından Ethereum'u geçti.

Gamefi, EOS ekosisteminde de prova yaptı. EOS tabanlı bir avuç oyun projesi, iyi performans gösteren EOS'un temel teknolojisi tarafından desteklenen hızlı bir büyüme ivmesi gösterdi. Gamefi projesi EOS Knights'ın 24 saat aktif kullanıcı sayısı 4791'e, 7 günlük işlem hacmi ise 40.040 EOS'a ulaştı.

EOS Knights, kullanıcı etkinliği veya işlem hacmi açısından o sırada ETH blok zinciri oyunlarına göre iyi bir liderliğe sahipti. Boğa piyasasının ilk günlerinde Axie'nin haftalık işlem hacminin sadece 4.000 ETH olduğu göz önüne alındığında, EOS ekosisteminin geçmişte harika bir öngörüye ve yüksek düzeyde kullanıcı tanımaya sahip olduğunu söyleyebiliriz.

EOS ve ETH Günlük Aktif Cüzdanları (Kaynak: DappRadar)

Boğa Piyasasında EOS'un Kötü Performansı

DeFi Ekolojisini Kaybetmek

Uniswap'ın başarısı ve zincir üzerinde verim çiftçiliğinin yaygınlığı, bu boğa piyasasının başlamasının temelini oluşturuyor. TRON, BNB ve SOL ile karşılaştırıldığında, EOS görünüşte böyle bariz bir işareti görmezden geldi. AVAX, HT, FTM, Ploy gibi halka açık zincirler, çok zincirli projeleri ve kendi ekolojik özelliklerine sahip projeleri özenle desteklemek için her fırsatı değerlendirdiğinde, ilgili sektörde hızla biriken etki ve güçle öne çıktı, Bolck.one tarafından yönetilen EOS Medya Duyurular yalnızca altı ayda bir güncelleme yaparak, halka açık zincir ekosistemini tamamen düzensiz bir durumda bırakmıştı.

EOS, EOS Hachathon 2019'dan bu yana herhangi bir büyük etkinlik başlatmadı veya geliştirici topluluğunu teşvik etmedi. ETH ile keskin bir tezat oluşturuyor.

ETH, Ağustos 2020'den bu yana üç kez yükseltildi ve Beacon Chain Test'in tamamlanmasıyla resmi olarak PoW'dan PoS konsensüs mekanizmasına geçti. Teknolojik yenilik daha sonra Uniswap, Sushiswap, AAVE, Compound vb. gibi ETH DeFi projelerinin patlamasına yol açtı. İlk kullanıcılar UNI airdrop bağımlısı oldu ve bazı aktif UNI topluluğu bir gün içinde toplam 28 milyon dolarlık airdrop talep etti. Bu teşviklerin neden olduğu hızla yükselen ETH gaz ücreti bile coşkuyu hiç etkileyemedi.

ETH ekolojisinin patlayıcı büyümesi, tabandan 10 kat fiyat artışına neden oldu. Fanatik fanlar, ETH bilgi işlem gücünü hızla dağıttı, devasa madencilerin azalan ağırlığı, ETH teknolojisinin yükseltilmesini kolaylaştırdı ve PoW'dan PoS'a geçişin zorluğunu azaltarak, ETH'nin Buterin tarafından 2019'dan beri belirlenen konsensüs geçişini nihayet gerçekleştirmesine izin verdi.

Özetlemek gerekirse, ETH 2020~2021'de hem döviz fiyatı hem de teknolojide ekolojisini başarıyla tamamlayarak kendisini dünyanın ilk 1 halka açık zinciri haline getirdi.

Belki de EOS'u ETH ile karşılaştırmak o kadar anlamlı değil. 2019'da EOS ile benzer bir fikir birliği durumunu ve piyasa değerini paylaşan TRX'e tekrar bakalım. TRON, Ağustos 2020'den sonra boğa piyasasına tepki veren ilk halka açık zincirdir. canlı akış, TRX'i ETH'den sonra en popüler halka açık zincir haline getiriyor. Proje kalitesi ve perakende yatırımcıların fikir birliği, ETH konusunda DeFi kadar iyi olmasa da, erken verim sağlayan çiftçiler yine de büyük faydalar elde etti. Ayrıca Justin, TRX genel zincirinin etkinliğini büyük ölçüde geliştirdi ve DeFi'nin ilk dalgasıyla başarılı bir şekilde bağlantı kurdu.

Kaçırılan GameFi ve Sonlandırılmış EOS Dahili Anlaşmazlığı

2021'deki fırsat, Axie tarafından temsil edilen gamefi pazarından başka bir şey değil. EOS ve Block.One arasındaki anlaşmazlık aynı anda sona ermiş olsa da Block.one, EOS genel zincirinin nihai kullanım değerini tüketmiş gibi görünüyordu ve Ağustos 2021'de patlak veren GameFi fırsatını kaçırmasına neden oldu.

Gamefi ekolojisinin eski lideri olan EOS, 2019'un sonlarında proje geliştirme ve gamefi etkinliğinde ETH'yi geride bıraktı. Bununla birlikte, düzensiz geliştirme, EOS'un teknoloji güncellemesini engelledi ve onu vaat edilen hızlı, yüksek eşzamanlı ve düşük maliyetli aktarımı gerçekleştiremez hale getirdi. beyaz kağıt. EIDOS airdrop sorunu ve büyük ölçekli transferin neden olduğu ciddi tıkanıklık korkusu, tüm zincir üzerindeki ekosistem EOS ekosistemini terk etmişti. Bu arada, 2 yıl boyunca durgun olması, EOS'u ne teknik bakım desteği ne de ekolojik destekten yoksun bıraktı ve bu da EOS'u BSC, SOL, PLOY ve AVAX gibi yükselen halka açık zincirlerle karşılaştırıldığında daha düşük bir geliştirme seçeneği haline getirdi.

İç anlaşmazlık, EOS'un Temmuz 2021'den sonraki en değerli fırsat olan GameFi pazarını yakalamasını engelledi.

Örnek olarak GameFi'nin en büyük faydalanıcısı olan BNB'yi alın. $BNB, fiyat istikrarının temeli olarak yeniden satın alma ve IEO'yu belirleyen zincirler arası bir belirteçti. 2019'un sonlarında kamu zinciri Dapp geliştirme konsensüsünün toplama etkisini fark ettikten sonra, CZ gibi çok sayıda geliştirici BNB düğümleri, BSC genel zincirinin teklifini ve geliştirilmesini tamamlamada Binance'e yardımcı oldu. BSC'nin büyük ölçekli ekolojik ödülleri ve geliştirme teşvikleri, nispeten daha hızlı, daha güvenli ve daha şeffaf bir işlem süreciyle birleştiğinde, BSC zincirinde GameFi ve NFT projelerinin patlamasını kolaylaştırdı ve BSC'nin kamu zinciri alanında lider rolünü belirledi.

ENF Kapsamında EOS Ekosistemindeki Son Değişiklikler

Tüm kıvrımlarına ve dönüşlerine rağmen, EOS topluluğu nihayet oybirliğiyle eski ana şirketi Block.one'a token dağıtmayı bırakmaya karar verdi ve Aralık 2021'de onunla temiz bir ayrımı tamamladı. EOS Network Foundation (ENF) liderliği ve kurucusu Dan Larimer (BM).

ENF'nin devralması, EOS'un uzun zamandır beklenen DAO yönetişiminin yerine getirilmesini işaret ediyor. ENF topluluktan gelir ve topluluğa hizmet eder, EOS destekçisinin sesini dinler ve topluluktan gelen tekliflere anında yanıt verir. BM, EOS'a geri döndü ve EOS eski kod tabanının Mandel (ClarionOS ekibi ile koordineli) adlı yenisiyle değiştirileceğini duyurdu.

EOS ve EOSIO geliştirici topluluğunun ittifakı ve BM'nin dönüşü ile platform artık Block.One'dan tamamen ayrılıyor ve DAO yönetişimi elde ediyor, EOS'un Web 3.0 Çağında yükselişinin temelini atıyor.

ENF lideri Yves La Rose, EOS'u yeniden canlandırma konusunda kendinden emin bir şekilde şunları söyledi:

“EOSIO kod tabanının geliştirilmesini devralmak ve yeniden başlatmak şu anda EFN'nin en büyük önceliğidir, Dan Larimer'in (BM) dönüşü sadece ilk adımımızdır. EOSIO ekibinin ve ailesinin ortak çabalarıyla, teknik durgunluğu başarıyla aştık ve EOS'un Web 3.0 döneminde dönüm noktası olacak olan EVM'yi 19 Nisan'da başlattık.”

EOS'un bağımsız gelişimi, BM'nin yokluğunda başladı ve EOS'un yeniden mucizeler yaratacağına inanıyoruz.

EOS kısa vadeli yol haritası:

Özet

ENF'nin EOS'u devralması ve 2 yıllık durgunluğun ardından tekrar rayına oturtması kolay değil. Apple'ın bir durgunluk dönemi yaşadığı gibi, EOS “İşlerinin” dönüşü, yalnızca EOS ekolojik platformunun merkezi olmayan yönetimini gerçekleştirmekle kalmaz, aynı zamanda verimli EOS topraklarında geliştirilecek daha fazla ekolojik projeyi de beraberinde getirir. İleriye dönük EOS destekçileri, üzerinde 4 Milyar DAO, EOS DAO vb. gibi çeşitli merkezi olmayan özerk topluluklar kurmaya başladılar. Hepsi, EOS'un aynı hatayı tekrar yapmamasını ve gerektiğinde ayağa kalkıp EOS ekolojisinin genişlemesi için bölgeyi genişleteceğini umuyor.

Makalenin orijinali için tıklayınız 

Bywire will email you from time to time with news digests, stories & opportunities to get involved. Privacy

Bywire - Claim your free account nowBywire - Claim your free account now