EOS EVM (Ethereum Sanal Makinesi) Geliyor

EOS üzerindeki Ethereum Sanal Makinesi (EVM), testnette başlatıldı ve yakında doğrudan ana ağa ulaşacak. Tüm projelerin ve ekiplerin projelerini ve dApp'lerini bu inanılmaz blok zincirinde oluşturmasına ve taşımasına izin verecek


Bywire - Claim your free account nowBywire - Claim your free account now

EOS EVM geliyor

 

LONDRA (Bywire News) - Ethereum Sanal Makinesi (EVM) ilk geldiğinde, Ethereum, Bitcoin gibi 1.0 blok zincirleri ile 2.0 geleceği arasındaki dönüm noktasıydı. Daha karmaşık talimatları yürütme olasılığını artırdı ve akıllı sözleşmeler kavramını ön plana çıkardı. Sektörde örnek  blok zinciri ve  en çok kullanılanı oldu.

Ancak teknoloji dünyasında işler çok hızlı ilerliyor. Bir gün yeni ve yenilikçi olan, ertesi gün yavaş ve modası geçmiş olur. Bir zamanlar öncü olan şey şimdi eski benliğinin bir gölgesi durumundadır. Blockchain 2.0, bu yolda öncülük eden hisse kanıtı  sistemi ve EOS blockchain 3.0 tarafından geride bırakıldı.

Öyle olsa bile Ethereum en popüler olanıdır. Bu, en verimli olduğu anlamına gelmez, ancak en çok kullanılan olduğu anlamına gelir. Bu nedenle, bir dizi kitaplık ve kullanıma hazır çözümlerle önemli bir topluluk da gelişmiştir.

Diğer blok zincirleri, Ethereum'un çürümesine seyirci kalmadılar. Bunun yerine akıllı sözleşmeler üzerinde çalışması için Ethereum'un 'motorunu' aldılar ve Ethereum'un avantajlarını elde etmek için onu yeni blok zincirlerine yerleştirdiler ancak yeni blok zincirlerinin gücüyle.

Buraya kadar iyi ama bir sorun var. Bu yeni çözümler birkaç işlem yerine milyonlarca işlemi yönetmek zorunda kaldığında her zaman bir çöküşe yol açtı. Hız, güvenlik ve daha pek çok güzel kelimeyle övünen birden fazla blok zinciri bocaladı.

Bununla birlikte tüm blok zincirleri, bir blok zincirin başarısı için zorunlu bir gereklilik haline gelen bir entegrasyon ile doğmamıştır. Piyasanın öğrettiği gibi ya uyum sağlarsınız ya da yenik düşersiniz.

Bu pazar dinamiklerinin farkında olan bir diğer grup ise sıra dışı EOS topluluğudur (projenin yaratıcılarını kovmuş başka bir topluluk biliyor musunuz?).

Bu blok zincirini bir kez daha ilerletmenin ve Ethereum Sanal Makinesi (EVM)'yi entegre etmenin zamanının geldiğine karar verdiler.

Bu işlev zaten 2020’de Syed Jafri tarafından geliştirilmiştir. Şu anda EOS Network Foundation tarafından görevlendirilen EVM+ çalışma grubunda yer almaktadır.

Bu grup sayesinde EOS üzerindeki  Ethereum Sanal Makinesi (EVM), testnette başlatıldı  ve yakında doğrudan ana ağa ulaşacak. Tüm projelerin ve ekiplerin projelerini ve dApp'lerini bu inanılmaz blok zincirinde oluşturmasına ve taşımasına izin verecek.

.

Bir EVM neden önemlidir?

Bir EVM (Ethereum Sanal Makinesi), Ethereum araçlarıyla düşünen ancak başka bir blok zinciri üzerinde çalışan bir ortamdır. Bu sayede aslında Ethereum dışında bir blok zinciri üzerinde çalıştırılmak üzere yapılmış kodu geliştirme fırsatına sahip oluyorsunuz. Bu, Ethereum'daki hemen hemen her şeyi herhangi bir blok zinciriyle uyumlu hale getirir.

Örneğin, varlıkların performansını Aave veya Compound ve diğerleri gibi farklı protokoller arasında otomatik olarak değiştirmenize olanak tanıyan Idle Finance gibi DeFi'ye bağlı ilginç bir dApp alın. EOS EVM (Ethereum Sanal Makine) ile, bu protokolü EOS blok zincirinde de genişletmek ve DefiBox veya Pizza Finance gibi mevcut protokollerden, tümü basit bir kopyala ve yapıştır ve bazı değişikliklerle orijinal akıllı sözleşmede yararlanmak mümkündür.

Aynı şey, örneğin Polygon veya Binance Smart Chain gibi diğer uyumlu EVM blok zincirlerine taşınmış olan blok zincirlerindeki çeşitli oyuncular için de söylenebilir. Şu anda, bunların hepsi EOS ile karşılaştırıldığında farklı olan daha düşük blok zincirlerdir hızında olduğu gibi. Bunun da ötesinde, EOS kullanan işlemlerin maliyeti, her işlem için her seferinde büyük meblağlar ödemek zorunda kalmayacak olan geliştiriciler ve son kullanıcılar için oldukça ucuzdur.

Son olarak, farklı blok zincirlerinde bir dApp'ye sahip olmak her zaman yararlıdır. Her gün kullandığımız geleneksel uygulamalar, ne kullanırsak kullanalım her tür cihaz ve platformda bulunabilir. Aslında, geliştiricilerin nihai hedefi yalnızca tek bir ekosistem ve blok zinciri ile sınırlı bir kullanıcı çevresi tarafından değil, herkes için iyi ve herkes tarafından kullanılabilen bir yazılım oluşturmaktır. Bu, yalnızca birkaç değişiklikle basit bir kopyala ve yapıştır durumu haline geldiğinden gelirleri de artırır. Bu nedenle akıllı sözleşmeyi sıfırdan yeniden yazmaya gerek yoktur.

(Writing by Alfredo de Candia and Tom Cropper, editing by Klaudia Fior)

Makalenin orjinali için tıklayınız.

Bywire will email you from time to time with news digests, stories & opportunities to get involved. Privacy

Bywire - Claim your free account nowBywire - Claim your free account now