EOS EVM Mimarisine Derin Bir Bakış

EOS Ethereum Sanal Makinesi (EVM), EOS topluluğu içinde merakla beklenen bir sürüm haline geldi. Bir yılı aşkın bir süredir üzerinde çalışılıyor ve ekosistemin dört bir yanından katkıda bulunanları içeren devasa bir girişimdi. Geliştirme, 14 Nisan 2023'te piyasaya sürülecek olan mainnet beta (0.4) ile lansmandan önceki son aşamadadır.


Bywire - Claim your free account nowBywire - Claim your free account now

EOS EVM yayına girdikten sonra, EOS bir dizi yeni geliştiriciye ve diğer ekosistemlerden projelerin katılımına sahne olacak. EOS EVM, geleneksel Solidity ortamlarıyla uyumluluk ve özellik eşitliğini korurken, piyasadaki en performanslı EVM'lerden biri olacak şekilde konumlandırılmıştır. Bu yazıda, bu kritik altyapı parçasını bu kadar güçlü yapan şeyin ne olduğunu inceleyeceğiz ve arkasındaki mimariden bazılarını açıklayacağız.

Ekosistem altyapısının bu kritik parçası hakkında daha fazla bilgi için EVM Geliştiricileri ile yapılan son tartışmaya göz atın.

Özetle EOS EVM

EVM, Ethereum Sanal Makinesi anlamına gelir. Ethereum ekosisteminde, geliştiricilerin Solidity'de yazılan merkezi olmayan uygulamaları (dApp'ler) dağıtmasına ve çalıştırmasına izin veren bir dizi akıllı sözleşmedir . EOS EVM, bir EOS akıllı sözleşmesi içinde yer alan Ethereum EVM'nin bir öykünmesidir.

Alandaki diğer EVM'lere nazaran benzersiz hız, performans ve uyumluluk ile özellik eşitliği sunar. Tüm bunlar, tasarımın mimarisi ve yerel EOS'un güçlü doğası sayesinde oldu.

EOS EVM: Ethereum Etkinleştirici

EOS ilk piyasaya sürüldüğünde, birçok kişi bundan Ethereum katili olarak bahsetti, ancak EOS'un amacı hiçbir zaman bu olmadı ve EOS EVM'nin piyasaya sürülmesiyle de bu değişmedi. Bunun yerine, EOS EVM, Solidity geliştiricilerinin projelerinde benzersiz ölçeklenebilirliğe erişmesine izin veren bir Ethereum etkinleştirici olacaktır.

Antelope.io tarafından desteklenen yerel EOS'un tam işlevselliği neredeyse hiç keşfedilmedi. Bu nedenle, yeni nesil Web3 uygulamalarını bu katman üzerinde oluşturmak için birçok yeni geliştirme fırsatı vardır. Ancak bu büyüme fırsatı, iki ucu keskin bir kılıçtır. Şu anda, dApp geliştiricilerinin yerel katmanda hızlı bir şekilde çalışmaya başlamasına izin verebilecek uygun araçlar, eğitim kaynakları ve altyapı eksikliği var. 

Öte yandan, Ethereum'un ana dili olan Solidity, Web3 endüstrisinin mihenk taşı haline geldi. 2015'teki ilk sürümünden bu yana Ethereum ekosisteminde büyüyen çok sayıda açık kaynak aracı, öğretici, proje ve geliştirici var. Bu nedenle, yeni bir geliştiricinin Web3 geliştirmenin inceliklerini öğrenmesi ve oluşturmaya başlaması çok kolaydır. 

EOS EVM'nin lansmanı ile geliştiricilere, EOS'un güçlü performansını Ethereum topluluğunun erişilebilir kaynaklarıyla birleştirerek her iki dünyanın en iyileri verildi. Bu nedenle, EOS üzerinde Solidity geliştirmenin etkinleştirilmesi, ağın kitlesel olarak benimsenmesi için bir sonraki büyük adımdır.

Kitlesel Benimsemede EOS Native'in Rolü

Şuanda EOS EVM'ye odaklanılmasına rağmen yerel EOS katmanı ekosistemin amiral gemisi ürünü olmaya devam ediyor. Leap v4.0.0'ın yaklaşan sürümüyle, yerel EOS, EOS EVM ile birlikte yeniliklere devam edecek. 

Yerel EOS, hızı ve güçlü kitaplıkları nedeniyle geleneksel geliştiriciler arasında popüler bir dil olan C++ ile yazılmıştır. Genellikle işletim sistemleri ve oyunlar gibi katı performans gereksinimleri olan teknik projelerde kullanılır.

Temeldeki bu mimari nedeniyle, yerel EOS üzerinde oluşturulan akıllı sözleşmeler çok daha verimli, güçlüdür ve genellikle Web2 veya diğer geleneksel bilgisayar bilimi alanlarından alana giren geliştiriciler tarafından tercih edilir. GameFi'nin yükselişiyle birlikte, yerel EOS, zaten bir Web2 ortamında oluşturmakta olan oyun geliştiricilerin gerektiğinde Web3 öğelerini sorunsuz bir şekilde entegre etmelerini sağlayarak benimseme için güçlü bir vektör olmaya devam ediyor.

Yerel EOS üzerinde altyapı çalışmaları devam ederken ve Ethereum ekosistemindeki mevcut araçlar EOS EVM'de kullanıma sunuldukça, başka hiçbir ekosistemde mümkün olmayacak inovasyon fırsatları ortaya çıkacaktır. Bunu akılda tutarak, EOS kendisini pozitif toplamlı bir geliştirme ortamı olarak konumlandırıyor. Web3 gönüllüleri veya kaynakları koordine etmek ve işbirliği içinde yenilik yapmak için alana yeni girenler için mükemmel bir yer.

EOS EVM'nin Teknik İncelikleri

Performansı ve kullanım kolaylığını en üst düzeye çıkarmasını sağlamak için EOS EVM'nin altında çok şey dönüyor. İşte geçen yıl uygulanan yenilikçi tasarım seçeneklerinden sadece birkaçı.

Silkworm Mimarisi

Değişen lansman zaman çizelgesine katkıda bulunan önemli bir mimari geliştirme, Silkworm'un EOS EVM'nin yürütme istemcisi olarak uygulanmasıydı . Silkworm, Erigon spesifikasyonu altında bir Ethereum düğümünün C++ uygulamasıdır. RPC'yi desteklemek ve bu alandaki uyumluluğu artırmak için kullanılıyor.

Tasarımının amacı, kodunun performansından veya okunabilirliğinden ödün vermeden en hızlı Ethereum istemcisi olmaktır. Aşağıda , EtherWorld tarafından yazılan bir makalede sunulduğu üzere , Silkworm'un gücüne katkıda bulunan önemli noktalar yer almaktadır :

  • Kod tabanı yeni olduğu ve herhangi bir önemli eski özellik içermediği için Silkworm'u anlamak daha kolaydır.
  • Geliştirici topluluğunda tarafsız bir duyguya sahiptir.
  • Silkworm, Apache-2.0 Lisansı altında lisanslanmıştır. Bu lisans Müsamahakârdır, yani en az kısıtlamaya sahiptir ve çoğu projede kullanılabilir.
  • Silkworm, EVM tercümanı olarak halihazırda en hızlı, tam uyumlu EVM uygulaması olarak bilinen evmone'u kullanıyor.
  • Silkworm, tamamen ACID işlemleriyle en hızlı gömülü anahtar/değer deposu olan MDBX'i kullanır.

Bu mimari tasarımın öncelikli nedenlerinden biri, RPC isteklerini ekosistemin diğer alanlarıyla tam uyumlu ve ölçeklenebilir bir şekilde sunmaktır. Geliştiriciler ve kullanıcılar, zincir üstü verileri sorgulamak veya yeni işlemler oluşturmak için EVM ortamının en son durumuna erişmek için yöntemlere ihtiyaç duyar. RPC'nin devreye girdiği yer burasıdır.

Bir EVM işlemi, önce EVM sözleşmesi tarafından EOS blok zincirinde işlenir. Daha sonra, yeniden işlenmek üzere Silkworm tabanlı ayrı bir EVM düğümü tarafından EOS blok zincirinden çıkarılır, böylece düğüm EVM ortamının durumuna ilişkin görüşünü sözleşmenin görmesi gerekenle senkronize tutar. Bu durum, RPC düğümünün MetaMask cüzdanı gibi istemcilerden gelen standart RPC isteklerine hizmet etmesine izin veren şeydir.

RPC düğümlerini, EOS blok zincirini işleyen Leap düğümlerinden ayrı tutarak, RPC düğümlerinin yeni örnekleri, istemci RPC isteklerinin taleplerini karşılamak üzere ölçeklendirme aracı olarak döndürülebilir. Yalnızca EVM durumunu izlemesi gereken her ek RPC düğümü, tüm EOS durumunu izlemekten sorumlu olan çok daha az sayıda Leap düğümünden EOS blokları beslenebilir.

Ek olarak, EOS EVM'de alternatif bir düğüm uygulamasının aksine Silkworm kullanmanın önemli bir avantajı, EVM sözleşmesi ile RPC isteklerine hizmet veren düğümler arasında çok sayıda çekirdek kodun paylaşılmasını sağlamasıdır. Bu, iki ortam arasındaki uyumsuzluk riskini azaltır. Silkworm C++'da uygulandığından, bir WebAssembly'de derlemek ve EVM sözleşmesi içinde çalıştırmak önemsizdi. Aynı kodu paylaşarak iki ortam arasındaki uyumluluğun doğası gereği sürdürülmesi özellikle önemli bir avantaj olmuştur, çünkü EOS EVM içindeki güvenilir olmayan köprü gibi özel işlevleri desteklemek için Silkworm kodunda daha fazla değişiklik yapılması gerekmektedir. 

Tüm bunlar göz önünde bulundurularak, neden olduğu gecikmelere rağmen Silkworm'a geçiş, EOS EVM'nin önemli bir yönü haline geldi.

Kripto Öncülleri (Zk- SNARKS)

Mevcut Web3 ortamındaki önemli bir tartışma, kullanıcı gizliliğidir. Daha fazla kurumsal uygulama alana girdikçe, gizliliği koruyan teknolojinin uygulanması daha da gerekli hale geliyor. Bu, yakın zamana kadar EOS'ta çalıştırılamayan zk-SNARKS gibi araçların popülaritesinde bir artışa yol açtı.

Leap 3.1 hard forku gerçekleştiğinde, bu ve diğer karmaşık işlemleri destekleyebilecek yeni işlevsellik sağlamak için Antilop protokolüne Crypto Primitives özelliği eklendi. Bu özellik, Ethereum şifreleme ön derlemeleriyle 1'e 1 eşleme yaparken, tüm EOS sözleşmeleri için yeni ana bilgisayar işlevlerini kullanılabilir hale getirir.

Ethereum ekosistemi zaten bu işlevlerin çoğuna sahiptir ve bunlar teoride yürütülebilir. Ancak, pahalı gaz ücretleri ve yavaş işlemler hem teknik hem de ekonomik engellere yol açabilir. EOS EVM ile bu engeller ortadan kalkar ve geliştiriciler, diğer ortamlarda yürütülmesi zor olan kitaplıkları deneyebilir.

EOS EVM'ye zk-SNARKS işlevselliği getirmenin yanı sıra, geliştiriciler artık yerel EOS katmanında aynı ilkel öğelerden yararlanabilirler. Bu, EOS EVM ile birlikte yerel EOS'un benimsenmesinde yine önemli bir rol oynayacaktır.

1 Saniye Blok Süreleri

Daha önce belirtildiği gibi, performans ve uyumluluk, EOS EVM'nin geliştirilmesinde önemli hususlardı. EVM blok sürelerinin ne kadar hızlı olması gerektiğine karar verirken bunların her ikisi de devreye girdi. Yerel EOS, yarım saniye blok süreleriyle övünürken, EOS EVM blok süreleri bir saniyedir. Bu, ~12 saniyelik Ethereum blok sürelerinden çok daha hızlıdır ve tasarımın bir saniyeden daha kısa olması durumunda kaybolabilecek uyumluluğu korur.

Yarım saniye blok süreleri teoride bir saniyeden daha hızlıdır, ancak pratikte daha karmaşıktır. İlk olarak, burada tartışılan metrik verim değil gecikmedir. EOS EVM, seçilen blok sürelerinden bağımsız olarak EOS blok zinciri tarafından sağlanan yüksek verimden yararlanır. İkincisi, pratikte, bir işlemin gönderilmesinden bir bloğa dahil edildiğine dair onay alınmasına kadar gözlemlenen gerçek gecikme, blok süresini bir saniyeden yarım saniyeye indirerek basitçe yarıya inmez; gecikmedeki azalma bundan daha az önemlidir. Dolayısıyla, blok süresini bir saniyeden yarım saniyeye düşürmek, küçük performans kazanımları sağlar, ancak tasarımın uyumluluk tarafında potansiyel olarak önemli kayıplara neden olur.

Bunun nedeni, blok zaman aralığının ne olduğu ile ilgili Ethereum spesifikasyonlarıdır, mevcut blok zaman damgasını döndürmek için EVM işlem kodunun yalnızca saniyelik bir çözünürlüğü vardır. Bu, her EOS bloğunun bir EVM bloğuna karşılık geldiği bire bir blok eşlemeye sahip olmak için, zaman damgasını kesmek ve iki farklı ardışık blok üzerinden aynı zaman damgasını göndermek gerektiği anlamına gelir.

Zaman damgasının farklı bloklar arasında kopyalanması çok fazla hasara neden olmasa da, geleneksel Solidity sözleşmelerinin bir EVM ile arayüz oluşturmayı beklediği şekilde bir kırılma olduğu için bu bir tasarım riski olacaktır. EOS EVM'yi geliştirirken, Ethereum'dan gelen geliştiricilerin yerel zincirlerine mümkün olduğunca benzer bir deneyime sahip olmalarını sağlamak önemliydi. Bu nedenle, uyumluluğa en az zarar verecek bir blok süresiyle devam etme seçimi yapıldı.

Ek olarak tasarım, hem yerel hem de EVM blok sürelerini ayırmayı mümkün kılar. Bu, gelecekte EOS ağı blok frekansını değiştirmeye karar verirse bunun EVM çalışma zamanını etkilemeyeceği anlamına gelir. Bu konuda herhangi bir yükseltme yapma planı olmasa da geliştiriciler, EOS EVM üzerine inşa edilen dApp'lerin, EOS'un ağ mimarisinde gelecekte yapılacak herhangi bir değişiklikle uyumlu olacağından emin olabilirler.

Finansmana Erişin, İnşa Edin ve Lansmana Hazır Olun!

EOS EVM, en yaygın şekilde benimsenen EVM'lerden biri olacak ve EOS üzerinde yeni bir Ethereum geliştirici dalgasını etkinleştirecek şekilde konumlandırılmıştır. Bu, büyük ölçüde bu makalede açıklanan mimari seçimler sayesinde sağlanmıştır:

  • Silkworm'un RPC'yi desteklemek için C++ uygulaması, düğümlerin istemcilerin RPC taleplerini karşılayacak şekilde ölçeklenmesine izin verir.
  • Leap 3.1 ile tanıtılan Crypto Primitives mimarisi, hem EOS EVM hem de EOS yerel üzerinde zk-SNARKS ve diğer karmaşık hesaplamaları etkinleştirir.
  • EOS EVM ile geleneksel Ethereum EVM arasında maksimum uyumluluğu korurken mükemmel performans sağlayan bir saniyelik blok süreleri

Bu hafta, EOS EVM'nin kodu tamamlandı ve yeni test ağının 27 Mart'ta başlatılması planlanıyor. Ana ağın 14 Nisan'da canlıya alınmasıyla birlikte, EOS üzerine inşa etmeye başlamak için bundan daha iyi bir zaman olamaz.

EOS EVM'nin geçirdiği tüm ilerlemelere rağmen, EOS native üzerinde işler yavaşlamıyor. Aslında, bu noktada EVM'de daha az kaynağa ihtiyaç duyulduğu için, çekirdek protokol geliştiricileri dikkatlerinin çoğunu yerel EOS'a ayırabilir. Bu, EOS native'in EOS ağının amiral gemisi ürünü olarak hizmet vermeye devam etmesini sağlarken, Solidity projelerinin EOS'un sunduğu tüm avantajlardan faydalanmasına izin verecektir.

Birisi ister EOS EVM'de ister yerel EOS üzerinde inşa ediyor olsun, projelerin hızlı bir şekilde çalışmaya başlamasına yardımcı olacak çok sayıda kaynak ve finansman mevcuttur. EOS Ekosistemindeki finansman fırsatları hakkında buradan daha fazla bilgi edinin . Mevcut test ağına nasıl bağlanılacağına ilişkin ayrıntılar için EOS EVM'deki son makaleye göz atın . Ardından, EOS üzerinde dApp'lerin nasıl oluşturulacağı ve konuşlandırılacağı konusunda rehberlik için EOS Documentation ve EOS Learn Portal'a gidin .


EOS Ağı

EOS Ağı, neredeyse ücretsiz işlemlerin deterministik olarak yürütülmesi için düşük gecikmeli, yüksek performanslı ve genişletilebilir bir WebAssembly motoru olan EOS VM tarafından desteklenen 3. nesil bir blockchain platformudur; optimum Web3 kullanıcı ve geliştirici deneyimleri sağlamak için özel olarak tasarlanmıştır. EOS, Antelope çerçevesinin amiral gemisi blok zinciri ve finans merkezidir ve EOS Ağ Vakfı (ENF) aracılığıyla araçlar ve altyapı için çok zincirli işbirliğinin ve kamu malları finansmanının arkasındaki itici güç olarak hizmet eder.

EOS Ağ Vakfı

EOS Network Foundation (ENF), müreffeh ve merkezi olmayan bir gelecek vizyonuyla şekillendi. Kilit paydaş katılımımız, topluluk programlarımız, ekosistem fonumuz ve açık teknoloji ekosistemimizin desteği sayesinde ENF, Web3'ü dönüştürüyor. 2021'de kurulan ENF, blok zinciri dağıtımları için bir dizi kararlı çerçeve, araç ve kitaplığa sahip lider bir açık kaynak platformu olan EOS Network'ün merkezidir. Birlikte, topluluğumuzun oluşturduğu ve herkes için daha güçlü bir geleceğe kendimizi adadığımız yenilikler getiriyoruz.

Makalenin orijinali için tıklayınız

Bywire will email you from time to time with news digests, stories & opportunities to get involved. Privacy

Bywire - Claim your free account nowBywire - Claim your free account now