EOS Merkeziyetli Blockchainlerle Rekabet Edebilir mi?

EOS'un Merkeziyetsiz Doğası, Merkezileştirilmiş Blokchainlerin Manipülatif Yükselişine Karşı Rekabet Edebilir mi?


Bywire - Claim your free account nowBywire - Claim your free account now

EOS GO

EOS'un Merkezi Olmayan Doğası, Merkezileştirilmiş Blok Zincirlerinin Yükselişine Karşı Rekabet Edebilir mi?

Bugün piyasadaki çoğu blok zinciri, gerek yönetimde merkezileşme gerekse token sahipliğinde merkezileşme olsun, merkezileşmeye yöneliyor. Temel olarak, bu blok zincirler üzerindeki etki, birkaç paydaşın elindedir. Blok zinciri endüstrisinin küresel piyasa değeri, büyük ölçüde, merkezi olmayan alternatiflerin piyasa değerinden çok daha fazla olan bu tür kripto para birimlerinden oluşur. Bugün kripto para piyasasına bakıldığında kripto paralar, sabit paralar, merkezi borsa (CEX) paraları ve temelde merkezileştirilmiş blok zincirleri tarafından desteklenen diğer paralar ile doludur.

Merkezileştirmenin Güçlü Yönleri ve Faydaları

Merkezileştirme, blok zinciri projelerine daha merkezi olmayan muadillerine göre birçok avantaj sağladı. Bir ağ, bir veya daha fazla yolla merkezileştirildiğinde, katılımcılarının, değerin ifade edildiği metrikleri manipüle eden oyunlaştırmayı kolayca tanıtmalarını sağlar. Örneğin, azınlık bir insan bir ağın toplam koin arzının %60/70/80'ini kontrol ediyorsa, o zaman 'arz-talep' ölçeklerini devre dışı bırakarak token fiyatının ne olması gerektiğini piyasaya hemen hemen dikte edebilirler.

Benzer şekilde, bir blok zinciri veya ağı merkezi bir yönetişim mekanizmasına sahip olduğunda, birkaç yönetici katılımcı, ağın yönünün ne olması gerektiğini katılımcıların geri kalanına dikte eder. Başka bir deyişle, az sayıda katılımcı, hangi gelişim alanlarına odaklanılacağına ve hangilerinin göz ardı edileceğine karar verecektir. Bu, hızlı kararlar almak ve bunları uygulamak söz konusu olduğunda açıkça büyük bir avantaj sağlar.

Merkzeziyetsziliğin Güçlü Yönleri ve Faydaları

Öncelikle EOS, merkeziyetsiz yapısı nedeniyle yukarıda bahsedilen merkeziyetli ağların avantajlarından hiçbirisine sahip değil. yönetişim mekanizması rakiplerinkinden daha merkeziyetli değil ve tokeni lansmandan bu yana sektörde en yaygın şekilde dengeli olarak dağıtalan şeydi. Bu nedenle, EOS ağının katılımcıları, rakip ağların katılımcılarının yararlandığı manipülatif faydalardan yoksundur; bu nedenle, rakipler genellikle ağlar üzerinde güç ve etki aradıkları için balinaları kolayca çekme eğilimindedir. EOS'ta kanıtladığı gibi nihai olarak imkansız olan şey, EOS ağının B1 gibi şirketler tarafından merkezi hale getirilemeyeceğidir.

Temel düzeyden EOS, çoğunluğun arzularının ağdaki güçlü azınlığın isteklerinin üstesinden gelebilmesi için temsil edilen bir hisse kanıtı (DPoS) mekanizması aracılığıyla merkezileşmenin etkilerine direnmek için inşa edilmiştir.

Ekonomist, para tarihçisi ve kişisel özgürlükleri savunan Mike Maloney'nin EOS'u “kripto para birimlerindeki en büyük yatırımı” olarak adlandırmasına neden olan bu temel ideolojidir. EOS'un diğer tüm blok zincirlerinin yapabildiği hemen hemen her şeyi geliştirme ve yapma kabiliyetine atıfta bulunarak ve EOS'un rakiplerinin çoğu, bazılarıysa tasarımda eksik olduğu için muhtemelen sıfıra gidecektir. O zamandan beri EOS'u bir yardımcı program belirteci olarak etiketleyen Menkul Kıymetler Borsası Komisyonu'nun (SEC) incelemesini geçen bu aynı merkezi olmayan tasarımdır. Sektördeki en yüksek performanslı blok zinciri ağında çalışan bir yardımcı program belirteci.

EOS ve Merkezi rekabet

Blockchain/kripto para birimi endüstrisi, EOS'un 2018 lansmanından bu yana üç katına çıktı. Bu, EOS tarafından sağlanandan daha iyi bir hizmet sağlama iddiasında bulunan çok daha fazla rakip blok zincirini beraberinde getiriyor. Daha önce de belirttiğim gibi  bu rakiplerin çoğu, güvenilir olmayan bir ağın amacını boşa çıkaran merkezi ağlardır. İkincisi, internette aklınıza gelebilecek her olası işlemi kolaylaştıran küresel bir ağ olmanın dinamik gerçekleri ile karşı karşıya kaldıklarında öne sürdükleri cesur iddialar genellikle bocalıyor.

Bugüne kadar EOS, bir günde bir blok zincirinde gerçekleştirilen en fazla işlem rekorunu elinde tutuyor ve hala daha fazlasını ekleme kapasitesine sahip. Bunu, EOS'un rekor operasyonlarının yarısında bile ağları tıkanan günümüz rakiplerinin aksine, kullanım arttığında ücretlerdeki artıştan bahsetmiyorum bile. Rakiplerin geri kalanı, herhangi bir iyi işlem numarası koymak için kullanıcının benimsemesinden yoksundur.

Soru: EOS, merkezi blok zincirlerinin yükselişiyle rekabet edebilir mi? Cevap basit - EOS yıllardır merkezi blok zincirlerle rekabet ediyor ve her yıl onları yeniyor ancak, bu teknik açıdan bir zaferdir. 

Fiyat/yatırım açısından EOS, tüm yüksek piyasa sınırına sahip madeni paralar arasında en kötü performanslardan birine sahipti. Bu açıdan bakıldığında EOS, kripto para birimlerinin merkezi blok zincirlerine ve fiyat hareketlerine ayak uydurmakta zorlandı. Bu, EOS'taki son gelişmelerin projenin geleceği için beni güçlendirdiği yer. Daha önce de belirtildiği gib  merkezileştirme, birçok blok zinciri projesine EOS gibi merkezi olmayan blok zincirlerine göre çok sayıda avantaj sağlamıştır. Ancak işler değişiyor.

SEC'in menkul kıymet olarak kabul ettiği kripto para birimleri sunmak için bu merkezi blok zinciri projelerini hedefleme çabalarını hızlandırdığı gerçeğini bir kenara bırakırsak, EOS katılımcıları ağın halihazırda sahip olduğu tüm avantajları tamamlamak için bir destek yapısı oluşturdular.

EOS, ademi merkeziyetçiliğin güvenlik açıklarıyla nasıl mücadele ediyor?

Merkzeziyetsziliğin EOS ağında yarattığı boşluğu, işbirliği çabalarını üstlenmede verimsiz hale getirerek doldurmak; Blok Üreticileri, vekil sahipleri ve koin sahipleri, tüm EOS paydaşlarını en iyi şekilde temsil edecek bir varlığın kurulması lehinde oy kullandı. Buna karşılık bu varlık, daha merkezi ağlar tarafından ortaya konan çabalarla rekabet edebilmek ve topluluk tarafından desteklenebilmesini sağlamak için ağın kendisi tarafından finanse edilecektir. Bu EOS Network Foundation (ENF) nasıl ortaya çıktı.

O zamandan beri kurum tarafından çok fazla iş yapıldı ve hatta EOS ekosistemi için değer yaratmak için topluluk çabalarının nasıl yürütüldüğüne dair bir paradigma değişikliğine ilham verdi. Helios (VC & Incubator), Pomelo Grants (Crowdfunding platformu) ve ENF Çalışma Grupları gibi+ EOS ekosistemini daha iyi hale getirmek için ortaya çıkan birçok girişimin yükselişini gördük. Tümü EOS paydaşlarının yararına çalışan çok sayıda farklı girişimin olması, aynı zamanda EOS için değer yaratmaya yönelik birçok girdi olduğu anlamına gelir. Aynı hedefe odaklanmış farklı enstrümanlarınız olduğunda, odak noktası ne kadar küçük olursa olsun onu kaçırmanız neredeyse imkansızdır.

EOS’un hedefi, blok zinciri ve kripto para birimi endüstrisinde bir numaralı noktaya ulaşmak. Birçok yönden EOS, daha önce tartışıldığı gibi blok zincir teknolojisi söz konusu olduğunda bir numaralı yeri talep etti. Fiyat/piyasa değerinde bir numaralı noktaya ulaşmak başarılması daha zor bir görev olduğunu kanıtladı. Ademi merkeziyetçilik ve üstün teknoloji, EOS blok zincirine üstünlük sağlarken, ademi merkeziyetçilik daha büyük bir pazar payına ulaşma ve kapma yeteneğini de devre dışı bıraktı.

Bununla birlikte, EOS paydaşları ve EOS Network Foundation'ın son birkaç aydaki çabaları, sektördeki daha fazla insanı, hem blok zincirinin hem de kripto para biriminin, kullanıcı benimseme konusunda piyasadan daha iyi performans göstereceğine ikna etti. Bu girişimlerden bazıları gün ışığına çıkarıldığından ve EOS ağı için ek yükseliş girişimlerinin duyurularının bir sonucu olarak, bu yıl EOS'un pazar payını ele geçirdiğini şimdiden görüyoruz. Örneğin, yaklaşan EOS EVM, EOSIO blok zincirleri arasında şbirliği, ve EOSIO protokolünün yaklaşan hard forku.

EOS Network Foundation'ı kurduktan dokuz ay sonra, EOS topluluğu nihayet EOS'un güçlü merkezi rakiplerine karşı yetkin bir mücadele verdiğini söyleyebilir. Proje, sektörde daha geniş bir görünürlük kazanıyor. Değer katan inisiyatiflerin bağımsız ve yaklaşımlarında çeşitlenerek büyümeleri için temeller atılıyor. Ve topluluk duyarlılığı, EOS'u daha yüksek seviyelere taşımak için tüm zamanların en yüksek seviyesinde.

Devam eden bir sonuç…

Bununla ilgili harika bir şey, bu mevcut hareketin son yılların vaatlerinden ziyade eylem tarafından yönlendirilmesidir. Bu gelişmelerin ve girişimlerin EOS'u ne kadar ileri götüreceği kimsenin tahmininde değil ve daha fazla yatırımcının katılımıyla büyüyen bir tartışma konusu olacak.

Makalenin orjinali için tıklayınız.

EOS Go Logo

Bywire will email you from time to time with news digests, stories & opportunities to get involved. Privacy

Bywire - Claim your free account nowBywire - Claim your free account now