EOS Neden Dünyanın En Demokratik Blokzinciridir?

EOS'un dünyanın en merkeziyetsiz ve demokratik blockchaine dönüşmesinin hikayesi...


Bywire - Claim your free account nowBywire - Claim your free account now

LONDRA (Bywire News) - Dünyaya hızlıca  bir göz attığımızda, Batı demokrasilerinin en iyi durumda olmadığını gösterir. Bunların Donald Trump'tan Boris Johnson'a, soytarıları, şarlatanları ve teneke diktatörlerini seçme alışkanlıkları var. En parlak ve en iyi olanın uygulanması gerekmez. Öyleyse, Çin'in kalkıp Batı'nın gününü geçirdiğini söylemesine şaşmamak gerek. Ancak sorun demokrasinin kendisiyle değil, uygulanma biçimiyle ilgili. Blockchain ve özellikle EOS, ileriye dönük olası bir yol gösteriyor.

Demokrasinin sorunları, hiçbir yerde son zamanlarda  aşırı sağla düzenli flört eden Fransa'dan daha belirgin değildir. Seçmenlere, sevilmeyen bir başkan ile Putin'in aşırı sağcı kuklası arasında tatsız bir seçim sunuldu. Etkili bir şekilde, bir kap soğuk hasta ile içinde köpek pisliği olan bir kap soğuk hasta arasında seçim yapmaları isteniyordu.

Tekrar tekrar seçmenlerin tatsız tercihi budur. Adaylar, diğer herkesi az ya da çok soğukta bırakan, giderek sıkılaşan bir "değişken seçmen" grubu için rekabet ediyor. Nadiren daha geniş fikir birliğini yansıtan seçimlere yol açar.

O halde sistem bozulur ve insanları demokrasi konusunda her zamankinden daha fazla hayal kırıklığına uğratır. Blok zincirine yönelik coşkunun büyük bir kısmına güç veren tam da yukarda bahsedilen bir hayal kırıklığıdır.

Demokrasiler, blokchain teknolojisinin merkezinde  yer alır. Tanımladığımızda, merkeziyetsiz ve topluluk tarafından yönetilen olmaları amaçlanmıştır. Destekçileri onu yoksulluktan kansere ve elbette bocalayan dünya demokrasilerine kadar her türlü sorunu çözecek şekilde tanıtıyorlar.

Merkezi olmayan özerk organizasyon (DAO) gibi yeni fikirler, daha demokratik, şeffaf ve hesap verebilir bir iş yapma biçimine dair heyecan verici vizyonlar yaratıyor. Geleneksel olan yukarıdan aşağıya kurumsal yapılardan ziyade DAO'lar, topluluk tarafından toplu olarak alınan kararları görür. Prosedürleri akıllı sözleşmelerde bulunur ve dünyanın geri kalanı için tamamen şeffaftır. Birçokları bunun kurumsal dünyanın geleceği olduğuna inanıyor.

Öyle bile olsa, resim o kadar basit değil. Demokrasi, blok zincir projesinin merkezinde yer alabilir, ancak bunların çok azı gerçekten merkeziyetsiz   veya topluluk tarafından yönetilmektedir. Güç, çoğu zaman beyaz ve erkek olan birkaç hissedarın elinde toplanır. Madencilik gücünün büyük bir bölümünün Gürcistan, Rusya ve Çin gibi demokrasinin kalelerinde yoğunlaştığı, en az çeşitliliğe sahip endüstrilerden biridir. Demokrasi, blok zincirinin bir hedefi olabilirdi ,ancak gerçekleştirmek için mücadele ettiği bir şey de  tam olarak budur.

Yine de, demokrasiye öncülük eden bir blok zincir teknolojisi var; EOS. Merkezi olmayan, topluluk tarafından yönetilen ve devrimci bir fraktal demokrasi biçimiyle desteklenen, artık yalnızca dünyanın en iyi blok zinciri değil  aynı zamanda da şu an  en demokratik olanıdır. Sadece daha geniş blok zinciri için değil, aynı zamanda daha geniş dünya için de önerileri olan bir modele öncülük ediyor.

Her zaman böyle değildi. EOS, ilk çıktığında, 4 milyar dolarlık bir ICO'nun arkasından piyasaya sürülen Block.one tarafından yönetildi. Dünya merkeziyetsizlik konusunda istekliydi, EOS ayrılmaz bir şekilde bir şirkete bağlıydı. Üstelik SEC tarafından sürekli soruşturma altında olan bir şirketti. Sonuç durgunluk, güvensizlik ve öfkeydi.

Ancak geçen yıl işler değişti. Gerçek bir topluluk liderliğindeki devrime dönüşen şeyde, EOS topluluğu Block.one'a kapıyı etkili bir şekilde gösterdi. O zamandan beri, gerçek topluluk merkezli demokrasiyi güçlendirmek için kurumları devreye sokuyor.

Bunun anahtarı, yönetim katmanı EdenOnEOS'un oluşturulması olmuştur. 2021'de şirketten aniden ayrılan B1'in kurucularından Dan Larimer tarafından geliştirilen, üyelerini desteklemek, fikir birliği oluşturmak ve 'herkes için yaşam özgürlüğü ve mülkiyeti' güvence altına almak hırsıyla yola çıktı.

Bu projenin merkezinde, Eden'in Baş Delegeleri seçimlerini yöneten bir fraktal demokrasi kavramı var. Katılmak isteyen herkes bir aday havuzuna kaydolabilir. Küçük gruplara ayrılacak ve kendi aralarında ikinci tura geçecek bir temsilci seçmek için oy kullanacaklar. Bir kez daha gruplara ayrılacak ve bir temsilci seçilecek. Süreç, Baş Delegeler grubuna sahip olana kadar devam eder ve biri rastgele  baş delege olarak seçilerek son bulur.

Bu sistemin amacı, toplum arasında fikir birliğine varmanın en etkili yolunu bulmaktır. Şimdiye kadar, iki seçim döngüsünde son derece etkili bir şekilde çalıştığı gösterildi ve sürecinin diğer kuruluşlara ve hatta devlet kuruluşlarına uygulanabileceğine dair öneriler var.

Bu sorumluluğun başında, geleneksel demokrasiyi çevreleyen memnuniyetsizliğin çoğunu temsil eden Brock Pierce var. Başarılı bir blockchain girişimcisine dönüşen eski çocuk oyuncu, modası geçmiş ve bozuk iki partili sistem için geçen yıl bir platformda çok farklı bir vizyon önerdi. Geçen yıl Başkanlık için yarıştı. Şu anda ABD Senatosunda  bir yer hedefleyor.

Diğer baş delegelerin yanı sıra, EOS topluluğuna şeffaflık, hesap verebilirlik ve gerçek demokratik gözetim getirerek Eden'i dünyanın ilk gerçek DAO'suna dönüştürüyor. EOS'a diğer blok zincirlerinin arzuladığı ama asla gerçekten başaramadığı bir şey verir. Gerçek demokratik gözetim ve topluluğun kendi kaderini gerçekten kontrol ettiği bir ortam. Bu nedenle, diğer blok zincirlerinin yanı sıra biraz bocalayan demokratik dünya düzenimiz için bir örnektir.

(Yazan Tom Cropper; Kurgulayan Cléo Celeste)

Makalenin orjinali için tıklayınız.

Bywire will email you from time to time with news digests, stories & opportunities to get involved. Privacy

Bywire - Claim your free account nowBywire - Claim your free account now