Konsensüs Mimarları

EOS, Areg Hayrapetian ile zeminini sağlamlaştırıyor


Bywire - Claim your free account nowBywire - Claim your free account now

EOS Ağ Vakfı

Brandon Lovejoy tarafından

Konsensüsün Mimarları yazı dizisi, dünyanın en çok test edilmiş, yüksek performanslı blok zincir bloğu olan EOSIO'yu geliştiren ve ilerleten görünmeyen figürlere ışık tutmaya adanmış bir seridir. Bunlar, yaşamları blok zinciri teknolojisinin birçok potansiyelini ortaya çıkarmak için eliptik eğrileri ve merkle ağaçlarını takip eden ve bu bilgiyi bizimle paylaşmak için geri dönen cesur kaşiflerdir.

Sıklıkla yaşadığımız sanal dünyalara uygun olarak, Areg Hayrapetian ile görüntülü görüşmede oturma zevkini yaşadım. Karşılık gelen çevrimiçi sohbetlerimiz, blok zincirinin kanayan kenarına ulaşmak için beklenmedik bir yörünge boyunca içsel ilham perisini takip eden önemli bir zekaya sahip, odaklanmış ve meraklı bir kişiyi ortaya çıkardı.

Areg'in geniş kapsamlı düşünceleri, merkeziyetsizlik ve merkezileşmenin zıt tasarım özelliklerinden, hesap izinlerinin sürelerine, saniye başına işlemlere ve  topluluktaki özgürlük ve kontrol arasındaki gerilime kadar geniş bir yelpazeye uzanıyor. EOS'un zor kazanılmış potansiyeli, yapay zekanın entrikası ve teknolojinin doğası hakkındaki fikirleri de ayrıca dikkate değer.

Areg, 33 yaşında, 2013 yılında Bitcoin ile ilgilenmeye başladığından beri blok zinciri ve kripto para biriminin olanaklarını araştıran, fikir birliği düzeyinde bir blok zinciri mimarı ve mühendisidir. UCLA'da Makine Mühendisliği alanında lisans eğitimini tamamlayan Areg, Doktora Bununla birlikte, MIT'de aynı alanda, blok zincirinden hâlâ etkilenmişti ve bir noktada, çekim karşı konulmaz hale geldi. 2018'de mühendislik ekiplerinin EOSIO 1.0'ı teslim etmesine yardımcı olmak için Block.One'a katıldı. Areg şimdi EOS Network Foundation'da Mühendislik Direktörü olarak çalışıyor ve burada EOS'u sınıfının en iyisi Web3 akıllı sözleşme platformu ve tüm topluluğun yararına blok zinciri ekosistemi olarak ilerletmek için çalışmaya devam ediyor.

Blockchain ve kripto para birimine ilginizi çeken şey neydi?

Bitcoin, insanların maddi mal ve hizmetler karşılığında değiş tokuş edebilecekleri finansal değere sahip jetonları tutmalarına izin veren bir platform oluşturmak için akıllıca bir şekilde koda yerleştirilmiş teknoloji ve teşvik modellerini kullanmanın mümkün olduğu daha geniş bir konseptle tanıştırdı. tek bir varlık veya kurum tarafından sahip olunan veya kontrol edilen platform.

Bunun başarılabilir olduğu gerçeğini ve sadece genel konseptini oldukça dikkat çekici buldum. Ve bu sizi bir şekilde düşünmeye başlamanıza neden oluyor, gerçekten para nedir? Ahh Tamam!

Bu fikirle ilgilenen, kriptografiyle ilgilenen, bunun harika şeyler inşa etmek için nasıl uygulanabileceğiyle ve oyun teorisiyle, ekonomiyle ve tüm bunlarla ilgilenen bir inek gibi, Bitcoin'in arkasındaki teknoloji zaten kendi başına yeterince motive ediciydi. .

Ama aynı zamanda diğer motive edicilerden biri ve bence kavramın çekiciliğinin önemli bir kısmı, bunun finansal teşvikleri, mevcut finansal ağların izin verdiğinden daha fazla izin veren ve daha fazla rekabeti teşvik edebilecek uygulamalara entegre etmenin yollarını sağlayabileceğine dair umudumdu. ve dijital alanda yenilik.

Büyük ölçüde finanstan ayrı olan dijital alandaki ürün ve hizmetler söz konusu olduğunda, zaten çok fazla rekabet olduğuna inanıyordum. Bu rekabeti, yeniliklere ve ayrıca müşterilerin benzer şekilde çeşitli istek ve tercihlerini daha iyi karşılayabilecek çok çeşitliliğe yol açtığı için iyi bir şey olarak görüyorum.

Ancak çok daha ilginç ve güçlü ürünler ve hizmetler, finans ve parayla derinden bütünleştiğinde mümkün olur. Ve bana doğası gereği çok muhafazakar görünen geleneksel finansal sistemle bağlantı, yenilik ve yaratıcı özgürlükte bir darboğaz yaratıyor gibi görünüyor. Bu nedenle, belki de mevcut finansal sisteme karşı büyüyen bir açık erişim alternatifinin rekabeti ve baskın geleneksel finansal sistemin engellemesi nedeniyle asla var olmayacak ürün ve hizmet potansiyelini açığa çıkarabileceği düşüncesi beni heyecanlandırdı.

Bu alanda bir tarafta daha aşırı olanlar ile diğer tarafta toplumumuzdaki herkesin hayatı üzerinde çok fazla kontrol sahibi olmak isteyen güçlü görevliler arasındaki doğal gerilim, umarım ortada çok daha rahat olduğum bir uzlaşmaya yol açacaktır. .

Yaptım ve hala yapıyorum, yaşlandıkça daha da fazla özgürlük ve bunun bir topluma verebileceği zarar konusunda bazı endişelerim var. Neredeyse her şey ölçülü olarak en iyisidir ve çok fazla iyi bir şey kötü olabilir. Sanırım geçtiğimiz on yıl, hala oldukça büyük bir savunucusu olduğum düşünülen ifade özgürlüğü gibi hayatın finansal olmayan yönlerinin bile büyük çapta zarar vermek için nasıl silahlandırılabileceğini gösterdi. Finans veya para, insanların davranışlarını değiştirmede oldukça etkili olan, konuşmanın belirli bir güçlü çeşidi olarak düşünülebilir. Dolayısıyla, para akışı konusunda mutlak bir özgürlük dünyası ve mali konularda herhangi bir kısıtlama olmamasını istemiyorum, çünkü bunu medeniyet için net bir olumsuzluk olarak görüyorum.

Bununla birlikte, genellikle toplumumuzu konuşma ve mali konularda ve genel olarak diğer ifade biçimlerinde aşırı ve gereksiz yere kısıtlayıcı tarafa daha fazla önyargılı buluyorum ve bu dengeyi değiştirmek için önemli rekabet sağlayabilecek teknolojiyi düşünüyorum. biraz geri gitmek muhtemelen zarardan çok net yarar sağlıyor. Yine, ılımlılık anahtardır ve kripto para birimi alanında benim zevkime göre aşırıya kaçan birçok kişi olduğuna inanıyorum. Bu alanda bir tarafta daha aşırı olanlar ile diğer tarafta toplumumuzdaki herkesin hayatı üzerinde çok fazla kontrol sahibi olmak isteyen güçlü görevliler arasındaki doğal gerilim, umarım ortada çok daha rahat olduğum bir uzlaşmaya yol açacaktır. . Bu nedenle, bazı çekincelerle birlikte kripto para birimi alanındaki genel ruhu destekleme eğilimindeyim.

Blockchain'in internetin erken vaatlerini yerine getireceğini ve merkezi sunucuların baskın mimari haline gelmesinden önceki gibi daha merkezi olmayan, eşler arası bir ağ getireceğini düşünüyor musunuz?

Evet, umarım. İnternetin kendisi, her şeyi kontrol eden çok fazla güç kolu olmadan üzerinde bir şeyler yapabileceğiniz bu harika, merkezi olmayan altyapıdır, ancak Web 2.0 ve bulut modelinin ortaya çıkmasının nedeni, içinde çok fazla değer olması ve bu kontrolü merkezileştirmeyen alternatif yollarla bu değeri elde etmek daha zordur.

Bu modelin neden bu kadar baskın hale geldiği mantıklı. Ama bence ileri geri sallanan bir sarkaç gibi olabilir. Erken İnternet ile başlamak için daha merkezi olmayan bir modele sahipsiniz ve bu gerçekten harika, güçlü bir fikirdi. Çok ilham verici ama birlikte çalışması zor, daha merkezi bir sistemden daha zor, ki bu bir nevi taşındığımız şey. Umarım çok fazla kolaylıktan ödün vermeden daha merkezi olmayan bir sisteme geri döner.

Bugün sahip olduklarımız ile karşılaştırıldığında bu merkezi olmayan geleceğin temel farkı, bu uygun merkezi olmayan uygulama platformlarının, herkesin en üstte çok az kişi tarafından kontrol edilen hiyerarşik bir yapıya bağlı olduğu platformlar üzerinde kontrol sağlayacak şekilde taviz vermemesi gerektiğidir. bireyler.

Kullanışlı ve kolay bir şey oluşturmak istediğinizde, bunu merkezi olarak yapmak daha kolaydır. Nihai hedef, kolaylık, esneklik sunan ve ölçekleme zorluklarını ele alırken, uygulamalarının yalnızca benzersiz yönlerine odaklanmak isteyen insanlardan bu operasyon yüklerini ortadan kaldıran bir platform elde etmek olmalıdır. pazarlama ya da her neyse. Pek çok uygulamada ortak olan ve onları özel yapan şey olmayan altyapı parçaları, ideal olarak soyutlanmalı ve buna odaklanan uzmanlar tarafından ele alınmalıdır.

Zaman içinde işlerin merkezi olmayan tarafa geri döndüğünü görmeyi umut etsem de, bunun çok uzun bir süreç olacağını düşünüyorum çünkü bu amaca ulaşmak için gerekli olan şeylerden ödün vermeden inşa edilmesi gereken çok fazla teknoloji var. insanlar bu alternatifi üzerine inşa edilecek teknoloji yığını olarak bile değerlendirecek.

Maliyet, geliştirici rahatlığı ve blockchain'in hala geride kaldığı her türlü alan açısından uygulamalar oluşturmak için blok zinciri ve geleneksel teknoloji yığını arasındaki boşluğu hala küçültmemiz gerekiyor. derinden, üzerinde karmaşık bir uygulama oluşturmaya çalışarak. Bu boşluğu küçültmedikçe, uygulamaların büyük çoğunluğu için geçerli olmayacaktır.

Şu anda, yalnızca gerçekten ademi merkeziyetçiliğe ihtiyaç duyan küçük bir uygulama alt kümesi için geçerlidir, aksi takdirde hayatta kalamazlar. Görmek istediğim şey, kesinlikle ihtiyaç duymayan ancak yine de bundan faydalanabilecek uygulamaların, en azından kritik işlevleri için giderek daha fazla buna doğru hareket ettiği bir dünya.

Aslında, doktora yapmak için tamamen farklı bir yoldaydınız. makine mühendisliğinde, bugün bulunduğunuz yere böyle destansı bir rota değişikliği yapmayı nasıl başardınız?

Bu doğru. Başlangıçta eğitimime ve kariyerime farklı bir alana odaklanıyordum: makine mühendisliği. Küçük yaşlardan beri bilgisayar ve programlama ile ilgilendiğim için bu yola girme kararım konusunda biraz tereddüt etmiştim. Bir çocuk ve genç bir yetişkin olarak kendi başıma bilgisayar bilimi okudum ve bir yandan eğlence amaçlı programlama projeleri üzerinde çalıştım. Daha sonra, 2013'te Bitcoin ile ilk ilgilenmeye başladığım andan 2017'nin sonuna kadar, sınırlı boş zamanımın giderek artan bir miktarını blockchain teknolojisi ve kripto para birimleri hakkında öğrenebileceğim her şeyi öğrenerek, projelere açık kaynak kodlarıyla katkıda bulunarak geçirdim. Kripto para topluluğu tartışma forumlarıyla ilgileniyor ve bunlara katılıyordu. Kalbimin atalet dışında takip etmeye çalıştığım alanda veya kariyer yolunda olmadığı ve gerçekten yapmak istediğim şeyin zamanımın çoğunu blockchain projeleri üzerinde çalışmak olduğu ortaya çıktı. Daha sonra Şubat 2018'de, EOSIO'nun inşasına yardımcı olmak için Block.one'a katıldığımda, hobim kripto para birimi ve blockchain'den tam zamanlı odak ve kariyerim olmaya geçiş yaptım.

EOSIO geliştirmenin ilk aşamalarında Block.one'da çalışmak nasıl bir deneyimdi?

Block.one'a EOSIO ekibinin EOSIO 1.0'ı EOS token satışının sonunu işaret eden son tarihe kadar tamamlayıp teslim etmek için acele ettiği bir zamanda katıldım. Bu acelenin bir parçası olmak ve ekibin son teslim tarihine kadar çalışan yazılımları teslim etmesine yardımcı olmak çok zor ama aynı zamanda eğlenceliydi.

Bir topluluğun, geliştirdiğimiz açık kaynak kodunu almak için nasıl bir araya geldiğine ve onu bir blok zinciri, EOS blok zinciri ve onu çevreleyen bütün bir ekosistem başlatmak için nasıl kullandığına tanık olmaktan çok memnun oldum. Çok heyecan verici bir zamandı ve lansmandan sonraki iki yıl boyunca EOSIO ekibinin sürekli olarak EOSIO yazılımını geliştirmekle, yeni özellikler eklemekle ve hatta EOS topluluğunun EOS'un ortaya çıkmasıyla ortaya çıkan çeşitli sorunları teşhis etmesine ve çözmesine yardımcı olmakla meşgul olduğu iki yıldan da keyif aldım. bilgisayar korsanları ve saldırganlarla dolu kamusal alanda savaşta sertleşti.

Şimdi, başlangıçta yapmaya karar verdiğim şeye geri dönme umuduyla EOS Network Foundation'a katıldım…

Takip eden iki yılda Block.one'da ve ardından bir kripto para birimi değişimi oluşturmaya ve borsanın üzerine inşa edildiği EOSIO tabanlı bir blok zincirinin özel bir sürümünü geliştirmeye odaklandığım Bullish'te hafif bir yoldan saptım. İyi bir deneyimdi ve aslında köpek maması süreci, EOSIO'da sofistike bir uygulama inşa etme süreci, bana EOSIO'daki birçok eksikliğin nerede olduğunu gösterdi, diğer blockchain platformlarından bahsetmiyorum bile, sofistike ve performans yoğun bir platform oluşturmaya gelince. büyük bir geliştirici ekibi tarafından yönetilen blok zincirindeki uygulama. Blockchain teknolojisini geliştirmek için daha yapılacak çok iş var!

Şimdi Block.one'a ilk katıldığımda yapmaya başladığım şeyi yapmaya geri dönme umuduyla EOS Network Foundation'a katıldım: EOS ağının altında yatan teknolojiyi geliştiricilerin üzerine inşa edebileceği harika bir blok zinciri platformu yapmaya yardımcı olmak için son derece kullanışlı olan performanslı ve sofistike merkezi olmayan uygulamalar.

Yani şu anda, diğer şeylerin yanı sıra Trust EVM üzerinde çalışıyorsunuz. Bu projedeki rolünüz nedir ve bu projenin önemi hakkındaki görüşünüz nedir?

Trust EVM ile ilgili olarak şu anki rolüm, ekip üretim lansmanına hazırlanırken yazılımı geliştirmeye devam etmek için elimden gelen her türlü geliştirme yardımını bu ekibe sağlamak. Özellikle, şu anda Trust EVM yığınının bir bileşeninin, çevirmen uygulamasının, mevcut hızlı çözümünden bir düğüm eklentisi olarak daha performanslı ve sürdürülebilir bir uygulamaya yükseltilmesini içeriyor.

Bana göre, EOS üzerindeki EVM başarılıysa, bu yerel EOS geliştirmesinden uzaklaşmaz, aksine nihayetinde onu destekleyebilir.

Trust EVM'nin özellikle EOS ile ilgili olarak önemine ilişkin görüşüm, Solidity kullanarak ve EVM benzeri bir platforma karşı geliştirmeye alışmış mevcut geliştiricilerin, çok az veya hiç değişiklik gerekmeden Trust EVM'yi oluşturmaya kolayca geçiş yapmalarına olanak sağlamasıdır. kendi taraflarına, EOS üzerine inşa etmek için daha fazla geliştiriciyi çekebiliriz, bu da umarız kullanıcılar tarafından talep uyandırabilir. Tanıdık bir EVM platformu sağlamak, geçiş engelini azaltır, ancak beklenti, geliştiricilerin geçiş yapmaya motive olmalarıdır, çünkü EOS üzerinde çalışan Trust EVM, EOS'ta mevcut olan daha yüksek işlem kapasitesinden yararlanabilir ve sonuçta birçok alternatif EVM'den daha ucuz işlemlerle sonuçlanmalıdır. geliştiricilerin şu anda aralarından seçim yapabileceği tabanlı platformlar.

Bana göre, EOS üzerindeki EVM başarılıysa, bu yerel EOS geliştirmesinden uzaklaşmaz, aksine nihayetinde onu destekleyebilir. EOS topluluğu, bazı geliştiricilerin EVM benzeri platformlarda geliştirmeye alışkın olduklarına kıyasla görebilecekleri eksiklikleri gidermek için yerel EOS geliştirmeye yönelik araçları ve platformu yenilemeye ve iyileştirmeye devam edecektir. Ve bir noktada, umudum, Trust EVM aracılığıyla EOS ekosistemine getirilen geliştiricilerin, ya mevcut uygulamalarını taşımak için (örn. yerel EOS geliştirme modelinde bulunan ancak EVM modelinde olmayan benzersiz yeteneklerden yararlanabilen daha karmaşık bir uygulama olabilir.

Bana göre, Trust EVM on EOS ile başarı: kısa vadede, EOS üzerinde EVM tabanlı merkezi olmayan uygulamaların geliştirici aktivitesinde bir artış ve EOS üzerinde çalışan uygulamalar için kullanıcı talebinde bir artış; ve uzun vadede, EOS üzerinde çalışan uygulamalara yönelik yüksek kullanıcı talebinin devam etmesi, ancak kullanıcı etkinliğinin çoğunun, geliştirilmiş bir yerel EOS geliştirme modeli üzerinde çalışan merkezi olmayan uygulamalara odaklanması ve EVM'nin, bulunduğu uygulamalar için yerel EOS geliştirmesini tamamlamaya devam etmesiyle devam etti. hala mantıklı.

Hangi programlama dillerinde en yetkinsiniz ve programlayabileceğiniz diğer bazı diller nelerdir, ancak kendinizi en üst seviye olarak görmezsiniz.

Çeşitli diller biliyorum ama diğerlerine kıyasla kesinlikle öne çıkan C++ ve çalışmayı en çok sevdiğim dil bu. Python, JavaScript, Rust gibi diğer diller, bu dillerde iyi çalışabilirim ama en yetkin olduğum dil C++. Ve sonra, çalışmak istediğim diller açısından, aslında sistemlerde çalışmayı tercih ederim. diller, yani C++ uyuyor ama ben de Rust'ı gerçekten seviyorum. Bence temiz bir dil.

Benzersiz bir şekilde nitelikli olduğunuzu düşündüğünüz, mimari gibi bazı bitişik bilgisayar bilimi becerileri nelerdir?

Evet, kendimi eğlenirken buluyorum ve son dört yılda mimari tarafta oldukça fazla zaman geçirdim. Genellikle EOSIO'nun mimari tasarımının bir parçasıydım ve yazılımı geliştirmeye ve mimariyi oluşturmaya nasıl devam edeceğimi düşünüyordum. Bullish'te, kullandıkları hesap ve izin sisteminin arkasındaki mimardım ve ekibin bunu geliştirmesine öncülük ettim. Zaman geçtikçe, kodlamayı hala sevmeme rağmen, kendimi geliştirmekten çok, mimariyi inşa etmenin ve bir geliştirici ekibinin üzerinde çalışması için liderlik etmenin bu tarafına daha fazla odaklandım.

Bize üzerinde çalıştığınız daha dikkate değer blockchain projelerinden bazılarını anlatın.

BitShares topluluğuna katılarak başladım. Çoğunlukla topluluk forumlarındaki diğer üyelerle tartışmalar, fikirler, analizler ve geri bildirimler vb. şeklinde katkılarla sınırlıydı. Daha sonra Steem blok zincirine dahil olmaya başladığımda daha aktif bir rol aldım. Steemit platformunun kendisine içerik ekleyerek katılmanın yanı sıra, Steem blok zinciri kod tabanına bazı kodlar ekledim, bazı hataları bulup düzelttim ve hatta bir süre Steem'de blok üreticisine eşdeğer bir tanık oldum.

Ancak blockchain alanındaki katkılarımın çoğu, EOSIO üzerinde çalışmaya başladığımda geldi. Çekirdek EOSIO kod tabanının çeşitli bölümlerinde çalıştım. Zamanımın çoğunu kod tabanında geçirme eğiliminde olduğum özellikle not, hesap ve izin sistemi, DPoS'tan daha düşük seviyeli konsensüs algoritması ve protokolün daha kolay hard forking yükseltmelerini sağlayan protokol özellik çerçevesiydi. Ayrıca sistem sözleşmesi ve çeşitli özellikleri üzerinde çalışmak için zaman harcadım ve özellikle sistem sözleşmesi içinde PowerUp'ın uygulanması üzerinde çalıştım.

Boğa borsasında çalıştığım süre boyunca oldukça ilginç olan birkaç farklı proje üzerinde çalıştım. Biri, bir EOSIO blok zinciri ile Bitcoin blok zinciri arasında, minimum güven ihtiyacı gerektiren bir BTC saklama çözümünü etkinleştiren blok zincirler arası bir iletişim sisteminin kavram kanıtıydı. Bullish, nihayetinde çok çeşitli yeni jetonların daha kolay eklenmesine izin veren başka bir yöne gitmeden önce, bir Bitcoin test ağı ile çalışan jeton yatırma ve çekme işlemlerini gerçekleştirdik. Bullish'te zamanımın çoğunu harcadığım şey, Bullish borsasının daha yüksek ayrıcalıklı işlemler için WebAuthn anahtarlarını kullanma ihtiyaçlarını karşılayan bir EOSIO blok zinciri üzerine kurulu esnek bir hesap ve izin sistemi oluşturmak için bir geliştirici ekibinin mimarisini tasarlamak ve buna liderlik etmekti.

Geliştiricilerin blockchain üzerine inşa ederken karşılaştıkları temel zorluklar nelerdir?

Başlıca zorluklardan biri, geliştiriciler için, özellikle de özellikle EOSIO ve daha genel olarak blok zincir üzerine inşa etmenin nasıl bir şey olduğuna çok aşina olmayan geliştiriciler için, özellikle bazı hatalar ve düzeltmeler varsa, lansmandan sonra zaman içinde sözleşme kodunu değiştirme zorluğudur. sözleşmenin mevcut tablolarda zaten dizine eklenmemiş verilere erişmesini gerektirir. Devlet göçlerini içeren karmaşık bir süreçtir ve geriye dönük uyumluluk yönü göz önüne alındığında, hepsi büyük bir yüktür. Bunu soyutlamak ve geliştiriciler için daha kolay hale getirmek için daha iyi geliştirici araçlarına sahip olmak, böylece SQL veritabanlarına daha yakın olur.

Bu aşamada blockchain, bazı uygulamaların talep ettiği verim ve ölçek için gerçekten hazır değil. Bunlar, ademi merkeziyetçilikten ve bir blok zinciri üzerine inşa etmekten ne kadar faydalanmalarını isteseniz de, bunu yapmak için biraz çılgın olacağınız uygulamalardır.

Başka bir şey, hata ayıklama sorunlarına yardımcı olacak daha iyi geliştirici araçlarıdır. Örneğin, şu anda EOSIO akıllı sözleşmeleri için hata ayıklayıcı bulunmamaktadır.

Son olarak, EOSIO kadar hızlı olsa da, belirli uygulama türlerini oluşturmak için hala çok sayıda performans iyileştirmesi gerekiyor. Bu aşamada blockchain, bazı uygulamaların talep ettiği verim ve ölçek için gerçekten hazır değil. Bunlar, ademi merkeziyetçilikten ve bir blok zinciri üzerine inşa etmekten ne kadar faydalanmalarını isteseniz de, bunu yapmak için biraz çılgın olacağınız uygulamalardır.

Peki blok zinciri üzerine inşa etmek tamamen delice olan bir şeye örnek nedir?

Saniyede 100.000'den fazla işlemin verimini kolayca emmesinin ve düşük gecikmeyi sürdürmesinin beklendiği birçok merkezi borsadan beklenen performansı düşünüyorum. Bunu akıllı bir sözleşme olarak oluşturmaya çalışmak şu anda kötü bir fikir.

TPS açısından EOSIO ile şu anda neyi izliyoruz?

İşlemin ne yaptığına bağlı. Halka açık, küresel, merkezi olmayan bir EOSIO ağında 4000 jeton transferini kolayca geçebileceğiniz ve bunu sürdürebileceğiniz zaten kanıtlandı. Diğer bazı hileler ve ayarlamalarla bunun önemli ölçüde ötesine geçebileceğinizi biliyorum, ancak kesin olarak söylemek zor. Neyin gerçekçi bir şekilde sürdürülebileceğini görmek için sadece laboratuvar ortamlarında değil, aynı zamanda gerçek bir küresel ağ ortamında da onu gerçekten kıyaslamamız gerekiyor. Yüksek çift haneli binlerce TPS'den bahsetmiyoruz, muhtemelen düşük çift haneli binlerce bir sayıdan bahsediyoruz. İyi ayarlarsanız ve her işlem çok karmaşık bir şey yapmıyorsa, 10.000 TPS civarında oldukça makul olduğunu düşünüyorum.

Peki neden EOS? Sadece soyut olarak değil, bu tarihsel anda EOS'un temel değer önermelerinin neler olduğunu düşünüyorsunuz.

İlk olarak, bazı toplulukların teknolojinin nasıl inşa edilmesi gerektiği konusunda çok katı olabileceğini ve ademi merkeziyetçilik yelpazesinin daha uç uçlarında olduklarını ve iyi çalışan ve büyük bir etki yaratabilecek bir şey inşa etmek için doğru takasları yapmadıklarını düşünüyorum. uzun vadede geliştirici topluluğu. Görünüşe göre bu topluluktaki insanlar, platform ve onun yönetişim sistemi ve fikir birliği için yapılması gereken doğru takaslar olduğunu düşündüğüm şeylerle daha uyumlu olmasalar da en azından daha esnekler. Bu yüzden, gelecek için uygun bir platform oluşturmak için gerekli olacağını düşündüğüm mimariyi inşa etmek için bir uyum varmış gibi geliyor.

İkincisi, EOS aslında şaşırtıcı derecede nadir bir durumda ve platformun uzun vadeli ademi merkeziyetçiliği için faydalı. Merkezi olmayan uygulamalar için genel amaçlı bir platform olmaya odaklanan birkaç kripto para birimi var. Ve token dağılımlarına bakarsanız, EOS'tan daha az merkezi olmayan görünüyorlar. Bu özellikle, çok büyük içeriden bilgi tahsisine sahip olan daha yeni platform projelerinin çoğu için geçerlidir; bu da, tipik olarak, bu içeridekilerin, uzun yıllar boyunca çok büyük yönetişim etkisine sahip olacağı anlamına gelir. Bu tür bir merkezileşme, kısa vadede aslında bu toplulukların yararına çalışabilir, çünkü az sayıda yüksek motivasyonlu bireyin ağın yararı için kararlı eylemlerde bulunmasını ve dolayısıyla kendilerinin çok büyük token sahipleri olarak kendilerini gerçekleştirmesini sağlar.

EOS belirtecinin geniş çapta dağıtılmış doğası ve belirteç sahiplerinin çıkarlarını yöneten ve temsil eden ENF gibi koordinatörlere karar vermek, fon sağlamak ve gerekirse iptal etmek için kullanılan mekanizma bana güven veriyor…

İdeal olarak, bu merkezi olmayan uygulama platformları, merkezi olmayan bir yönetişim sisteminin kontrolü altındayken, özellikle geliştirici ve kullanıcı benimsemesi olmak üzere başarı gösterecek ve böylece kullanıcılar bu modelin geleceğe yönelik uzun vadeli sürdürülebilirliği konusunda kendilerini rahat hissedebileceklerdir. Token sahiplerinin çıkarlarına öncülük etmek ve hareket etmek için merkezi koordinasyonu güçlendirerek başarının çok daha fazla elde edilebileceğini düşünüyorum, ancak merkezi koordinatörler ve token sahipleri arasındaki çıkarları yalnızca içeriden öğreneceklerini ummaktan daha güçlü bir mekanizma görmeyi seviyorum. üzerinde kontrol sahibi oldukları tokenlerde finansal çıkarlarını korumaya devam ederler. Bu yüzden EOS Network Foundation'ın finansman yapısı beni gerçekten heyecanlandırıyor. ENF toplumun beklentilerini karşılayamazsa, enflasyon musluğundan kesilebilirler ve bu fonlar daha verimli bir yere yönlendirilebilir. Ve blok zincirinde işlerin kurulma şekli, bunu yapmanın uygun olduğuna dair kültürel bir beklenti varken, içerdekilerden önceden tahsis edilmiş fonları ele geçirmek için bir çatal oluşturmak daha tartışmalı ve bu nedenle token sahipleri olabilir. platformlarının itibarına zarar verme korkusuyla böyle bir çatalı yapmaya isteksizler. Ve bu aşırı seçenek bile, içeridekilerin önceden tahsis edilmiş fonlarının, topluluğun başarılı bir şekilde çatallamak için herhangi bir etkisinin olduğu bir blok zincirinde belirteçler olarak tutulduğunu varsayıyor. Öte yandan, performans göstermeyen içerdekilerden önceden tahsis edilmiş fonları ele geçirmek için bir çatal oluşturmak daha tartışmalıdır ve bu nedenle token sahipleri, platformlarının itibarına zarar verme korkusuyla böyle bir çatalı gerçekleştirme konusunda isteksiz olabilirler. Ve bu aşırı seçenek bile, içeridekilerin önceden tahsis edilmiş fonlarının, topluluğun başarılı bir şekilde çatallamak için herhangi bir etkisinin olduğu bir blok zincirinde belirteçler olarak tutulduğunu varsayıyor. Öte yandan, performans göstermeyen içerdekilerden önceden tahsis edilmiş fonları ele geçirmek için bir çatal oluşturmak daha tartışmalıdır ve bu nedenle token sahipleri, platformlarının itibarına zarar verme korkusuyla böyle bir çatalı gerçekleştirme konusunda isteksiz olabilirler. Ve bu aşırı seçenek bile, içeridekilerin önceden tahsis edilmiş fonlarının, topluluğun başarılı bir şekilde çatallamak için herhangi bir etkisinin olduğu bir blok zincirinde belirteçler olarak tutulduğunu varsayıyor.

EOS belirtecinin geniş çapta dağıtılmış doğası ve belirteç sahiplerinin çıkarlarını yöneten ve temsil eden ENF gibi koordinatörlere karar vermek, fon sağlamak ve gerekirse iptal etmek için kullanılan mekanizma, önümüzdeki birkaç yıl içinde EOS'un hayatta kalabileceği konusunda bana güven veriyor. topluluğu canlandırın, duyarlılığı iyileştirin, geliştiricinin benimsenmesini artırın ve büyük kullanıcı talebi yaratın, o zaman bu başarı uzun vadede sürdürülebilir bir sistem olarak hayatta kalabilir, içerdekilerin ilgilerini kaybetme, nakde çevirme ve sistemin onların desteği olmadan ölmesine izin verme riskiyle karşı karşıya kalmazsınız. . Kabul ediyorum, EOS'ta şu anda mevcut olan bu yönetişim mekanizmalarının ilkel olduğunu ve kusurları olduğunu kabul ediyorum. Bunun hala iyileştirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Ama bu kusurlara rağmen, EOS'un önümüzdeki birkaç yıl içinde muazzam uygunluk engelinin üstesinden gelebileceğini varsayarsak, EOS'un sürdürülebilirliğine ve uzun vadeli ademi merkeziyetçiliğine, son zamanlardaki diğer genel amaçlı blok zinciri platformlarının çoğundan daha fazla güveniyorum. Bu engeli aşmak kolay olacakmış gibi göstermek istemiyorum. Zor olacak ve biraz uzak bir ihtimal. Ancak bu engel başarıyla aşılırsa, EOS'un uzun vadeli geleceğinin çok parlak olabileceğine inanmak benim için önemli, aksi takdirde büyük bir çaba kaybı gibi hissedeceksiniz.

EOS'un benzersiz tarihi ve topluluğun bugün içinde bulunduğu talihsiz durum nedeniyle ortaya çıkan EOS ve EOS topluluğunun bazı yönleri vardır. Bence bu talihsizlik ve açıkçası çaresizlik, gördüğümüz sorunları çözmeye çalışmak için önemli adımlar atmaya istekli, büyük bir risk iştahına sahip daha agresif, hırslı bir topluluk yaratabilir. Ve bu tür cesur eylem, tam olarak EOS'un başarılı olmak için şu anda ihtiyaç duyduğu şey olduğunu düşünüyorum. Hala yapılması gereken çok iş, uygulanması gereken birçok büyük değişiklik ve rotayı değiştirmek ve doğru yönde ilerlemek için gereken büyük yatırımlar var. Umuyorum ki şu ana kadarki hayal kırıklığı yaratan tarihimiz yeni bir kültür kurabilir,

Bilgisayar bilimi ile ilgili alanların dışında neler keşfediyorsunuz?

Bir veya iki şeyde derine inmeyi seviyorum, sanırım bu durumda blok zinciri de içerecek ama aynı zamanda geniş bir bilgi birikimine sahip olacağım. Bu bilgide daha sığ kalmaya zorlandığınız bir değiş tokuşla gelse bile, geniş bir şekilde öğrenmeyi seviyorum. Genel olarak öğrenmeye çalışmak için biraz zaman harcadığım alanlar matematik, fizik, mühendislik, psikoloji, ekonomi ve siyaseti içerir. Sanırım bu genişlikte bile hala seçiciyim, çünkü zamanımı dünyanın ve içindeki insanların nasıl işlediğini daha iyi anlamaya çalışarak geçirmeyi tercih ediyorum. sanatta.

Gelecekten beklentileriniz nelerdir? Blockchain'den sonra hayat var mı?

Önümüzdeki yıllar boyunca blockchain'de yapılacak ve yapmaya devam etmekle çok ilgileneceğim çok iş olduğunu düşünüyorum. Ancak her şey yolunda giderse, sonunda düşük asılı meyvelerin çoğu ele alınmış olacak ve odak, ağırlıklı olarak teknoloji yığınının en yüksek katmanlarında olacaktır. Temeller üzerinde çalışmakla çok daha fazla ilgileniyorum ve eğer iyi kurulmuşsa ve daha olgun ve istikrarlı hale gelirse, muhtemelen blok zincirinin ötesinde başka şeyleri de eğlendirmeye başlayacağım.

Çok fazla düşünmedim, ancak sonunda keşfetmekle ilgilenebileceğim bir olasılık, makine öğrenimi ve yapay zeka alanıdır.

Makine öğrenimi, geliştirme açısından blockchain ile benzer bir aşamada gibi görünüyor, ama belki de değil?

Kesinlikle şu an yine çok sıcak. İnternetin sağladığı daha iyi bilgi işlem ve muazzam miktarda veri, derin sinir ağları ve yapay zeka kış döneminden sonra alanı yeniden canlandıran geri yayılım ile büyük ilerleme sağladı.

Blockchain ile, bu teknolojinin tarihi için kritik zamanın şimdi olduğunu hissediyorum.

Makine öğreniminde son zamanlarda kaydedilen kayda değer ilerlemeye rağmen, kişisel olarak, daha çok ilgilendiğim, genel yapay zeka veya makine zekası sorununu çözmekten hala çok uzakta olduğumuzu hissediyorum. Sinir ağları artık birçok harika şeye izin veriyor ve sadece bu değil, kendi kendini süren arabalar gibi faydalı şeylere de izin veriyor. Bunun toplumumuz üzerinde çok büyük bir etkisi olabilir. Ancak hiçbir yerde, insan zekasıyla eşit veya onu aşan genel bir makine zekası kadar etkili değildir. Tabii ki, bu çözülmesi gülünç derecede zor bir problem ve sezgilerim bana, gelecekte birkaç on yıl sonra bile bu problemi çözmek için çalışan birçok insan olacağını söylüyor.

Blockchain ile, bu teknolojinin tarihi için kritik zamanın şimdi olduğunu hissediyorum. Bununla demek istediğim, eğer blockchain nihayetinde olgunlaşırsa ve çok çeşitli uygulamalar oluşturmak için güvenilir, uygulanabilir bir platform haline gelirse, o geleceği gerçeğe dönüştürmek için gerçekten ilginç çalışmaların çoğunun önümüzdeki on yılda gerçekleşeceğine inanıyorum. . Öte yandan, bilim adamları ve mühendislerin, bu yüzyılın geri kalanında insanlarla eşit olan genel makine zekasının bu dönüm noktasına yaklaşmak için hala mücadele edeceklerini düşünüyorum.

Bunu böyle ifade edip biyolojik zekayla karşılaştırmaya başladığınızda, eğri çok diktir ve blok zinciri karşılaştırma ile gerçekten ulaşılabilir görünüyor.

Evet. Elbette artık makine öğrenimi ile elde edebileceğiniz daha dar kapsamlı birçok uygulama var. Ve bu çok ödüllendirici bir kariyer olabilir. Sadece benim için AI ve ML alanında en ödüllendirici bulduğum şey, genel makine zekası dönüm noktasına yaklaştığınızı hissetmek. Dar bir makine öğrenimi uygulamasında ilerleme kaydetmek de heyecan verici ve havalı olabilir, ancak her ne sebeple olursa olsun, şu anda blok zinciri alanını keşfetmek ve yenilik yapmak beni daha çok heyecanlandırıyor.

Elon Musk'ın AI ile ilgili endişelerinden herhangi birini paylaşıyor musunuz?

Genel olarak varoluşsal tehditler konusunda endişeliyim. Yapay zeka olabilecek daha güçlü teknolojinin, aptal insanların elinde pervasız şeyler yapmasının tüm insan uygarlığını aşırı riske atmasından endişe ediyorum. Ama sanırım yapay zeka gelişiminin bu yönü ile, bilinçli bir kendi kendini yöneten yapay zekanın insanlığa zarar vermeyi seçme olasılığından daha fazla endişeliyim.

…tüm faydalı teknolojilerin ortak noktası, gücü artırmalarıdır.

Ancak bu tür endişeler, yapay zekadan daha geniş kapsamlıdır. Blok zinciri dahil tüm teknolojiler için geçerlidir. Yaratılmakta olan teknolojinin istemediğiniz şekillerde nasıl kullanılabileceğini düşünmek ve inşa ettiğiniz şeyin aslında toplum için net bir pozitif olup olmadığını sorgulamak önemlidir. Bazı teknolojiler doğal olarak yıkıcı amaçlar için kullanılmaya daha yatkındır, ancak çoğunlukla teknoloji tarafsızdır. Bununla birlikte, tüm faydalı teknolojilerin ortak noktası, gücü artırmalarıdır.

Önemli sorular, bu teknolojinin kontrolünün kimde olacağı ve bu artan gücü nasıl kullanacakları. Bence toplumumuzda bu iki soruyla ilgili birçok zorluk var. Parlak bir geleceğe sahip olmak istiyorsak, bunlar üstesinden gelmemiz gereken önemli zorluklardır. Sanırım bu tipik bir teknoloji probleminden çok bir yönetişim problemi. Ancak yönetişime sosyal bir teknoloji olarak bakılabilir.

Blockchain üzerine inşa etmek isteyenlere ne gibi tavsiyelerde bulunursunuz?

Sadece yap. Sadece dene. Katılın. Okumanız gereken bir ders veya belirli bir kitap veya ön koşul olarak edinmeniz gereken bazı kimlik bilgileri olmasını beklemeyin. İnternette ücretsiz olarak bulunan bilgileri kullanarak öğrenmeye başlayın ve sadece bir öğrenme alıştırması olarak basit bir uygulama oluşturmaya başlayın. Nasıl yapılacağını öğrenmekle ilgileniyorsanız, alabileceğiniz en iyi eğitim budur. Ardından bilgi ve becerilerinizi daha da geliştirmek için ya yeni bir proje başlatın ya da mevcut bir açık kaynak projesine katkıda bulunun.

İyi tavsiye. Zaman ayırdığınız ve bugün tüm düşüncelerinizi ve görüşlerinizi burada paylaştığınız için teşekkür ederiz!

Memnuniyetle.

Areg ile yapılan bu röportajın önemli bir bölümünde, çeşitli blok zincirlerinin kullandığı konsensüs algoritmalarının türlerinde bulunan çoklu ödünleşmeleri o kadar derinlemesine araştırdı ki, bu belirli düşüncelerin tamamını tamamen başka bir parça için saklamayı seçtim. bundan keyif aldım, bilin ki blockchain konsensüsünün gizemlerine daha da derine ineceğiz!

Bu, yeni serimiz Architects of Consensus'un ilk röportajıydı.

Aşağıdaki yorumlarda düşüncelerinizi bize bildirin!

EOS Ağı

EOS Ağı, neredeyse hissiz işlemlerin kararlı bir şekilde yürütülmesi için düşük gecikme süreli, yüksek performanslı ve genişletilebilir bir WebAssembly motoru olan EOS VM tarafından desteklenen 3. nesil bir blok zinciri platformudur; optimum web3 kullanıcı ve geliştirici deneyimlerini sağlamak için amaca uygun olarak oluşturulmuştur. EOS, EOS Network Foundation (ENF) aracılığıyla araçlar ve altyapı için çok zincirli işbirliği ve kamu malları finansmanının arkasındaki itici güç olarak hizmet veren EOSIO protokolünün amiral gemisi blok zinciri ve finans merkezidir.

EOS Ağ Vakfı

EOS Network Foundation (ENF) , EOS Ağının büyümesini ve gelişmesini teşvik etmek için finansal ve finansal olmayan desteği koordine eden, kar amacı gütmeyen bir kuruluştur. ENF, EOS için koordineli bir gelecek planlamak için pozitif küresel değişim için bir güç olarak ademi merkeziyetçiliğin gücünden yararlanan EOS Ağının merkezidir.

EOS Discord

ENF Telgram Duyuruları

Twitter

Youtube

Bywire will email you from time to time with news digests, stories & opportunities to get involved. Privacy

Bywire - Claim your free account nowBywire - Claim your free account now